maanantai 2. joulukuuta 2013

Peililipasto

Ystävältä sain 15-vuotta sitten peililipaston ja siitä lähti kiinnostus entisöintiin. Ihan mikään pikkuprokekti lipaston entisöinti ei ollut ja entisöinnin tarkoitus on saattaa huonekalu alkuperäiseen asuunsa. Tässä ei onnistuttu, koska lipastoon täytyi lisätä uusia juttuja käytännöllisyyden takia. Joskus se käytännöllisyys ajaa edelle ja joutuu kajota johonkin hyvin vanhaan.

Tässä pientä projektikerrontaa vuosien takaa. Lipaston kunnostin parikymppisenä. Ensimmäinen entisöintiprojekti ja näin suurikin vielä!

 Lipasto oli minulle tullessaan mattamusta, ja sen alta löytyi harmaa ja sitten vielä vaaleanvioletti maalikerros. Kaikkien noiden maalien poistaminen vei paljon aikaa. Maalinpoistoaineella sai aina kerroksen tai kaksi osittain pois ja loppu piti rapsuttaa ja hioa puhtaaksi. Kuumailmapuhallinta ei ollut saatavilla ja sitä en olisi uskaltanut käyttääkään.Lipastossa oli alkujaan suorakaiteen muotoinen peili. Entinen omistaja sanoi, että kehykset olivat pyörineet varastossa mutta peiliä ei kehyksissä ollut. Kehyksetkin sitten ajan saatossa katosivat joten isäni näppäränä miehenä teki lipastoon peilin. Uusi peili noudatteli samaa tyyliä kuin mitä lipasto itsessään oli, joskin uusi puu petsattuna oli hieman eri sävyinen.


Lukot on alkuperäiset ja ne toimii. Yksi avainkin löytyi. Vetimet oli pakko lisätä koska umpipuiset laatikot oli niin painavat jo itsessään ettei laatikoita olisi avaimen kanssa saanut auki edes tyhjillään kovin hyvin. Viisitoistavuotta sitten ei ollut niin hyvät vedinvalikoimatkaan, mutta mielestäni onnistuin valitsemaan muotokieleen ja väritykseen sopivat.Ovien nupit on alkuperäiset ja samaten vihreät lasit. Olen hämmästellyt ja ihastellut näitä laseja kerta toisensa jälkeen.Projekti vei koko kesän ja oli mukava hyvin kuumana kesänä autotallissa lipastoa laittaa kuntoon. Ainut ongelma oli se, että petsilakka kiehtoi öttiäisiä ja niitä sai tuon tuosta irroitella. Hyvin tehty säilyy vuodesta toiseen muuttumattomana. Muuttojen saatossa lipasto on isän luona odotellut kotiinpaluutani. Sävynä kirsikka (petsilakka).


Olen nyt kohta parisen vuotta isäni apuna asustellut ja päätin päästää lipaston vapaaksi. Joskus on pakko luopua menneisyydestä jotta saa palan tulevaisuutta. Lipasto löysi Tori.fi:n kautta kodin ja haettiin lauantaina uuteen kotiinsa Parkanoon. 

Hyvää elämää rakkaalle peililipastolle. Isäkin kävi pintaa silittelemässä ja jättämässä lipastolle hyvästinsä.

Ei kommentteja: