keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Tossutehdas
Pienten ei-kovin-karvaisten tassujen on aika ajoin kylmä - oikeastaan aina, kesälläkin. Mummon tekemät ruskea-oranssit ja ruskea-tummansiniset palatossut kuluivat käytössä puhki.

Palatossut on helppo tällaisen aloittelijankin tehdä. Käsiala saa hyvää harjoitusta muita, ehkä vaativimpiakin, töitä varten.

Langaksi valitsin Isoveli-lankaa meleerattuna ruskeana, nro 067 (kuvassa) ja luonnonvalkoisena nro 010, sekä hieman kimmeltävää Hile-lankaa, nro 591. Molemmat langat ovat kutakuinkin saman paksuisia ja ne neulotaan puikoilla nro 5.


Jokaista tossua varten tarvitset 8 palaa eli siis 4x4 -palaa, jos teet kahdesta eri sävystä. Tossuparia varten paloja täytyy tehdä 16kpl. Toki voi tehdä kaikista lankajämistä iloisen kirjavat tai yksivärisetkin.

Tekotapoja on kaksi - tehdä yksittäisiä paloja 8, ja yhdistää ne toisiinsa.


Tai helpompi, ja ehkä käytössä kestävämpi, on tehdä kaistale yhtä pötköä aina värejä vaihdellen.Ja säästyt niin monen palan parsimiselta yhteen.


Tehtyäsi suoran pätkän (3x3) tee vielä kaksi palaa ja kiinnitä ne seuraavanlaisesti. Aloitin ruskealla, joten nilkkapaloiksi tulee siis valkoinen.Kannattaa jättää 15-20cm langanpätkät - helppo niillä parsia tossu kasaan.


Saatuasi tossun palat valmiiksi alkaa jännittävin vaihe - parsiminen kasaan (nurjalta puolelta). Aluksi meinaa usko loppua, mutta kun saat palan toisensa jälkeen kiinni alkaakin tossu muovautua. Päättele langat hyvin -  voit pujotella virkkuukoukun avulla langanpätkät siististi. Valmis tossu näyttää tällaiselta:


Tämä ruskea-valkoinen tossu on tehty Novitan Isoveljestä, sävyt 067 (meleerattu ruskea) ja 010 (luonnonvalkoinen)


 Tossutehdas valmisti kahdet tossut. Vaaleanpuna-valkoiset on tehty Novitan Hile sävystä nro 591 (vaaleanpunainen) ja Novitan Isoveljestä nro 010 (luonnonvalkoinen). Yksi lankakerä Isoveljeä riittää kahteen tossupariin 35-36 kokoiselle jalalle.


Palatossut, koko 35-36

 *  Isoveli- ja Hile-lankaa
* Puikot, koko 5
*  Luo 13s 
* Tee ainaoikeaa kunnes pala on neliön mallinen 
* Iso neula parsimista varten

Mikäli teet tossut 7 veljeksestä täytyy silmukoita luoda enemmän 35-36 kokoisia tossuja varten (15-16s). Muista, että nämä tossut venyvät, joten ne saa olla hieman liian pienet kuin suuret.

Ohje palatossuihin Yhteishyvän-sivuilta - huomioi, että ohjeen tossut on tehty 7 veljestä-langasta, mikä on ohuempaa, joten jos teet Isoveljestä tai Hileestä niin luo silmukoita vähemmän. Alla oleva kuva kannattaa tulostaa, niin palojen parsiminen käy kätevästi.

Kuva:Novita

Iloisia neulomishetkiä kaikille, 
laittakaahan linkkejä tulemaan teidän tossuista! :)

Ei kommentteja: