maanantai 24. syyskuuta 2012

Puhtaat valkeat pussilakanat

Olen siitä onnellisessa asemassa, että olen perinyt kolmen hienon naisihmisen tekstiilejä - äidin, äidinäidin ja isänäidin. Onnellisuudella on kyllä se ikävä puoli, että he eivät ole enää läsnä. Onni on siinä, että joitakin tavaroita ja tekstiilejä on muistojen lisäksi.

Reilu kuukausi sitten poikaystäväni vei minut hotelliviikonlopulle upeaan hotelliin. Sisustuksesta päälimmäisenä jäi mieleen niinkin arkinen asia kuin pussilakanat - valkoiset sellaiset. Niitä ihastelin moneen otteeseen, että nämä on niin kauniit. Fiksuna miehenä ei mitään sanonut, mutta mitä lie ajatteli, kun nainen ihastelee vaan valkoisia lakanoita, vaikka puitteissa olisi ollut muutakin ihasteltavaa..

Olen tutkaillut pussilakanavalikoimaa ja valitettavasti puhtaan valkoisia lakanoita sopuhintaan ei vaan löydy - kaikissa myytävissä pussilakanoissa on kukkakiekuraa, ärsyttäviä värejä tai muuta ei-niin-seesteistä. Sitten keksin, että meillähän on vinopino valkoisia lakanoita ja kuminauhalakanoiden ystävänä nämä tavalliset lakanat on jääneet käyttämättä ja kun ovat perintölakanoita (äidinäidin kirjailluista nimikirjaimista päätellen) niin en ole uskaltanut niitä käyttää.

Pussilakanat ovat paljon vähemmällä koetuksella joten ompelin kaksi valkoista lakanaa yhteen ja sain kauniin valkoisen pussilakanan. En tehnyt niitä käsiaukkojakaan lakanan yläosaan, koska en halunnut sieltä tursuavan peiton kulmaa - maksan mieluusti sen pujotteluvaivan ja epäkäytännöllisyyden sillä, että pussilakana on kaunis katsella. Alaosa on vähän huonommin ommeltu, kun en halunnut leikatakaan lakanaa millään tavalla (jos joskus mieli muuttuu voin purkaa ja lakanat on ehjät), joten vähän piti sovitella, että sain aavistuksen eripituiset lakanat sopimaan yhteen - käytössä ei haittaa ja ei ne nyt niin silmäänkään pistä.

Mikään nykyajan merkkilakanakaan ei ole näin tiiviisti tehty, joten näiden käyttöikä on vuosia ja vuosia.. Älkää kertoko sukulaisilleni - he eivät arvostaisi näinkään kekseliästä käyttötapaa. Isäni sen sijaan ihasteli kovastikin, että onpa hieno idea saada käyttämättömät tekstiilit käyttöön ja esille. Isä on hyvin koulutettu näemmä. ;)

Shhh...


Nimikirjaimet
HH


Vaikka peiton kääntää, löytyy sieltäkin samasta kohtaa samat nimikirjaimet. Ellokselta tilasin syksyllä useita tyynyliinoja ja vähän harmittelin, kun en ymmärtänyt näitä palauttaa, kun ei niille mitään pussilakanaa ollut kaveriksi, mutta nyt on!Farkkusaumoin ja sitomisnauhoin koristellut tyynynpäälliset 15,95€/2kpl
Lempeitä unia odotellessa..

3 kommenttia:

Kirsi kirjoitti...

Tosi kiva idea,taidan kuule tehdä saman tempun,mullakin kun noita lakanoita jonkun verran on:)Kaunis on petaus muutenkin:)

Henkkumaaria kirjoitti...

kivalta näyttää! Mulla on samanlaisia, HH on niissäkin kirjailuna. Mummun ja isotädin peruja ovat. Oon tehnyt pitsiset verhokapat ja lopuista oon miettinyt jotain käyttötekstiiliä myös. Tää oli kiva idea!

quu kirjoitti...

Kirsi, kiitos kauniista sanoista. ♥ Ja matkia saa. ;)

Henkkumaaria, se tässä ideassa on mukavaa, että sitä voi soveltaa vaikka mihin tekstiileihin. Täytyy miettiä mitä noista muista voisi tehdä. Verhot vois olla hauska idea! ♥